Podiumkunsten - Home pc304

ecologie

U bent hier:

 


 

VTi en milieuorganisatie Ecolife ontwikkelden met de steun van Joke Schauvliege, minister van leefmilieu, natuur en cultuur, het project Jonge Sla, dat streeft naar een duurzame kunstenpraktijk.  Ook het SFP was partner in dit project. Naast begeleiding op maat biedt dit project een aantal tools waarmee je zelf aan de slag kan, zoals een drietal checklists op maat van de kunstenpraktijk en een overzicht van goede praktijken.

Voor het ondersteunen en begeleiden van verduurzamingsprocessen in de kunstensector is het belangrijk om voldoende expertise binnen de sector op te bouwen. Er zijn een aantal mensen in de sector die vanuit eigen achtergrond en interesse belangrijke ecologische doorbraken hebben verwezenlijkt. Dat toont aan dat de rol van gedreven individuen erg belangrijk is.

Het ondersteunen en vergroten van deze groep van trekkers is daarom de beste garantie om ervoor te zorgen dat duurzaamheid op lange termijn meer aandacht krijgt. Tegelijk is het voorzien van lokale trekkers op het terrein een goede manier om de hulpmiddelen die worden uitgewerkt in het kader van Jonge Sla, te doen renderen.


In dit kader werd een opleiding tot eco-coach uitgewerkt voor de brede kunstensector.  Deze 2,5-daagse workshop werd reeds een aantal keer aangeboden binnen het opleidingsaanbod van het SFP.

meer info
 

 


 

Daarnaast bestaat er een behoefte in de sector aan het ter beschikking stellen van technische kennis over ecologische manieren van omgaan met bijvoorbeeld licht of decor.  Daarvoor verwijzen we graag naar REcoEP, een project van het Kenniscentrum Podiumtechnieken Rits (Erasmushogeschool Brussel).
De resultaten van dit project zijn digitaal beschikbaar in drie handige tools:

  • Het boek RecoEP – een praktische gids is een handig naslagwerk voor elke podiumtechnicus en ontwerper uit de theatersector. Het boek bundelt een hele reeks handige informatie en tips over duurzame podiumtechnieken. Van ontwerp en onstructiemethodes, tot afvalverwerking en recyclagemogelijkheden.
  • Drie cursusmodules geven achtergrondinformatie en praktische tips voor studenten en professionals. De informatie kan makkelijk binnen bestaande cursussen gebruikt worden en werd onderverdeeld in drie modules: een algemene module over duurzaamheid binnen de podiumkunsten, een module over belichting, en een module over ontwerp en d├ęcor.
  • Alle relevante informatie, praktische tips en adviezen zijn samengevat in praktijkfiches die meteen toepasbaar zijn op de werkvloer. Links naar bijkomende informatie en wettelijke bepalingen worden eveneens vermeld. Deze praktijkfiches zijn een "work in progress", en geenszins compleet. Zij worden permanent uitgebreid en verfijnd.
     


 

  

 

 

sociaal fonds voor de podiumkunsten van de vlaamse gemeenschap
over het sociaal fonds sectorconvenant  
contact nieuwsberichten