diversiteit

interculturaliseringstraject sCan&Do

sCan&Do helpt organisaties in de podiumkunsten- en muzieksector die inclusief werken in hun DNA willen krijgen

Organisaties die willen werken aan een inclusief beleid kunnen zich aanmelden voor een sCan&Do. Tijdens dit vierjarig interculturaliseringstraject, dat we samen doen met het Minderhedenforum, ontwikkelen we een actieplan op maat samen met de voltallige ploeg van medewerkers en begeleiden we organisaties in de uitvoering ervan.

 

context

De professionele kunstensector is momenteel geen afspiegeling van de maatschappij in al haar verscheidenheid. Een gemiste kans, want de culturele diversiteit in onze steden herbergt heel wat creatief talent, een divers publiek met een frisse blik en nieuwe denkkaders. Heel wat kunsthuizen erkennen dat potentieel, maar moeten schoorvoetend toegeven dat die diversiteit weinig aanwezig is in hun personeelsbestand, hun werking of hun publiek.

 

opzet

sCan&Do is een meerjarig traject op maat van kunst- en cultuurorganisaties, waarbij aan de hand van grondige analyse, individuele begeleiding, teamsessies e.a. wordt gewerkt aan het duurzaam interculturaliseren van de organisatie, zowel qua identiteit en als qua dagelijkse werking.

 

aanpak

sCan&Do gaat uit van een grondige analyse van de organisatie met betrekking tot culturele diversiteit op verschillende niveaus (personeel, aanbod, publiek, communicatie, netwerk, plaats, enz.). Om van daaruit een realistisch actieplan op te stellen in samenwerking met de organisatie: de Do-fase. De organisatie staat zelf in voor de implementatie van dit actieplan en wordt daarin geruggensteund door Sociaal Fonds Podiumkunsten en het Minderhedenforum. Zij fungeren als klankbord voor de praktische uitwerking van het actieplan. Tijdens jaarlijkse opvolgingsmomenten wordt de voortgang geëvalueerd en worden verdere acties uitgestippeld.

 

samenwerking

Het sCan&Do-team bestaat uit Rachida Lamrabet (Sociaal Fonds Podiumkunsten), Mathieu Charles (Minderhedenforum) en Gunilla de Graef (Juntar). Het bundelt daardoor expertise over het reilen en zeilen van de kunstensector met deze over diversiteit, interculturaliseringstrajecten en veranderingsmanagement.

foto collega
vragen over sCan&Do?
Contacteer onze collega.
Rachida Lamrabet
rachida@podiumkunsten.be

Sainctelettesquare 17
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in