bouw van een festivalpodium

"Bijna 50% van de veiligheidsinbreuken zijn gerelateerd aan valrisico’s..."

Wist je dat bijna 50% van de inbreuken die door FOD Waso op bouwplaatsen (inclusief buitenevents en festivals) werden vastgesteld, te maken hadden met het risico op vallen van hoogte?

FOD Waso voert controles uit op de veiligheid van Tijdelijke Mobiele Bouwplaatsen. In dit artikel meldt de inspectie dat bijna 50% van alle inbreuken gaan om het risico op vallen van hoogte en allerlei gebreken aan steigerconstructies, die ook kunnen leiden tot een val van hoogte. Daarnaast staat de blootstelling aan kwartsstof op de derde plaats.

Dit is een belangrijk aandachtspunt voor de sector van podiumkunsten, events en festivals. Het Sociaal Fonds Podiumkunsten neemt initiatieven ter bevordering van veiligheid en welzijn op het werk, waarvan er twee in het bijzonder van nieuwswaarde zijn in het licht van de inspecties van FOD Waso: 

  1. We maakten speciaal voor de festival/eventzomer een korte online cursus, waarin we op basis van geanonimiseerde inspectieverslagen van FOD Waso een aantal aandachtspunten tijdens veiligheidscontroles oplijsten. Op ons leerplatform kan je deze gratis doornemen. 
  2. FOD Waso verplicht iedereen werkzaam op Tijdelijke Mobiele Bouwplaatsen (TMBs) tot een basisveiligheidsopleiding. Het veiligheidspaspoort werd officieel erkend als een basisveiligheidsopleiding voor de podiumkunsten -en eventsector. Je vindt de info over de erkenning van het veiligheidspaspoort in de FAQ van FOD Waso op pagina 7. Het examencentrum van het Sociaal Fonds Podiumkunsten organiseert ism RITCS School of Arts & STEPP vzw tal van data in het najaar van 2024 en doorlopend waarop je het praktijkassessment van het veiligheidspaspoort kan afleggen. Alle info vind je op www.safetypassport.eu/be. Wil jij of je medewerkers een examen inplannen, mail dan naar veiligheidspaspoort@podiumkunsten.be voor de beschikbare data. Zo voldoe je voortaan aan deze wetgeving.

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in