• digitale transformatie
  • technisch-artistiek

For Real Festival

Op vrijdag 29 november maak je tijdens het For Real festival in De Grote Post (Oostende) kennis met digitale podiumkunsten. Via workshops, demo’s, gesprekken en voorstellingen tonen we wat Mixed Reality, Artificiële Intelligentie en Robots kunnen toevoegen aan de beleving van het publiek.

Met For Real werken De Grote Post, Cultuurconnect en Sociaal Fonds Podiumkunsten samen aan een digitaal kunstenfestival dat je wegwijs maakt in de digitale podiumkunsten. Tijdens dit festival brengen we digitale podiumkunstenaars samen met technici, programmatoren en directies van de Vlaamse en Brusselse podiumhuizen. Je kan er voorstellingen bekijken en via workshops en debatten dieper ingaan op de materie. Op die manier geraak je meer vertrouwd met dit genre en zet je mogelijk ook de stap om digitale podiumkunsten op te nemen in je programmatie.

Op vrijdag 29 november is het festival primair gericht op de programmatoren, directies en technici van podiumhuizen. We brengen je in contact met makers uit België en Nederland.

Voorinschrijving

Het volledige programma van For Real verschijnt in september, maar verzeker je nu al van een plaatsje en schrijf je in.

Schrijf je in

Samen met Cultuurconnect organiseren we demo’s, workshops, gesprekken, lezingen en debatten in de zalen van De Grote Post.

Deze onderwerpen komen aan bod:

  • Het publiek van de toekomst
    Hoe kunnen podiumhuizen zich nu al voorbereiden op een toekomstig publiek dat digitaal als normaal beschouwt?
     
  • Gaming in het podiumhuis
    Welke plaats en vorm kan gaming innemen in de programmatie van een podiumhuis? Hoe bied je meerwaarde? En hoe pak je dit aan?

    Gasten: Jafar Hejazi (Freelance digitale dramaturg Bozar) en Peter Devisch (CC Brugge)
     
  • AI voor het podium
    Kunstmatige intelligentie (AI) verandert de manier waarop we werken en heeft nu ook zijn stempel gedrukt op de culturele industrie. Hoe kan AI ingezet worden voor een interessante ervaring op het podium?

    Gast: Abdelhadi Baaddi (Head of Creative Technology - Innovation:Lab)
     
  • Het podiumhuis van de toekomst
    De culturele sector blijft zich onverminderd digitaal ontwikkelen. In de meeste gevallen wordt de fysieke ervaring niet vervangen, maar juist aangevuld door digitale mogelijkheden. Een groeiend aantal makers en instellingen biedt nu een hybride aanbod dat zowel fysieke als online elementen combineert. Digitale en fysieke content bestaan naast elkaar, versterken elkaar en bieden samen een rijkere ervaring. Hoe kan een podiumhuis hier mee omgaan?

    Gasten: Fabienne Mathis (Kleintheater Luzern), Yves Regenass (Freelance Digitaal Dramaturg) en Veerle Van Schoelant (30CC)
     
  • De Apple Vision Pro in het theater
    Met de Vision Pro bracht Apple een grensverleggend toestel uit op de markt van de Mixed Reality. Op For Real kan je niet alleen het toestel eens uitproberen, maar je kan in een workshop mee nadenken over welke rol toekomstige Mixed Reality-toestellen zullen spelen in het theater van de toekomst.

    Gasten: Lucas Dewulf (VR-maker) en Kristof Van Den Branden (Cultuurconnect)
     
  • De digitale dramaturg
    Digitale dramaturgen maken hun opwachting in de podiumkunsten. Wat zijn digitale dramaturgen precies en welke rol vervullen ze?

    Gasten: Marijke Hessels (Dramaturg Ulrike Quaden Company) en Yves Regenass (Freelance Digitaal Dramaturg)
     
  • AR in de podiumkunsten- en muzieksector
    Thunderboom Records is een innovatielab voor de muziekindustrie. Samen met de Vereniging Nederlandse Poppodia en Festivals ontwikkelen ze hun onze eigen open-source AR-tool waarmee elk Nederlands muziekpodium op maat gemaakte AR-ervaringen kan creëren.

    Gasten: Joost de Boo & Max Tiel (Thunderboom Records)

Overzicht van de voorstellingen

Songs for a passerby

Songs for a passerby | Celine Daemen

Geniet van de Virtual Reality-operavoorstelling van Celine Daemen die in 2023 op het Filmfestival in Venetië de grote prijs van de ‘Immersive’ categorie wegkaapte. Hoe verhouden we ons tot wat vergankelijk is? Die vraag schotelt Celine Daemen je voor tijdens haar VR-opera.

Zijn we een onderdeel van de vergankelijke wereld? Of kijken we er alleen maar naar? Zijn we een lichaam? Of hebben we een lichaam? En is dat vraagstuk niet de oorsprong van alle melancholie?

In Songs for a Passerby zet je een VR-bril op en struin je door een muzikaal droomlandschap. Je treedt als het ware buiten je lichaam en volgt je eigen 3D-spiegelbeeld terwijl dat langs verschillende poëtische scènes stapt: een stervend paard, een koor van prevelende mensen, twee spelende honden. 

Songs for a Passerby is een meditatieve zoektocht, waarbij je lichaam door een fysieke en metafysische ruimte beweegt. En waarbij je als een geest of poppenspeler vanop een afstand naar jezelf kijkt. Deze ervaring roept herkenbare, melancholische gevoelens op. Want terwijl de tijd genadeloos voorbij tikt, maak je deel uit van de wereld en sta je er tegelijkertijd helemaal buiten. 

Simple Machines

Simple Machines | Ugo Dehaes

In de kindervoorstelling Simple Machines neemt Ugo Dehaes je mee naar zijn kelder, waar hij robots kweekt en ze tot dansers opleidt. Talloze economische principes domineren onze wereld. Daardoor maken we alles zo goedkoop en efficiënt mogelijk. Als antwoord daarop ontsloeg Ugo Dehaes ál zijn dansers … Die wil hij vervangen door robots. 

In zijn kelder onderzoekt hij hoe hij die robots zelf kan kweken en trainen. Zijn robots worden geboren uit gekke cocons. Daarna kruipen ze over tafel als vreemde rupsen. Sommigen krijgen haar, anderen trippelen rond als kleine hondjes.  

Via artificiële intelligentie laat Ugo Dehaes zijn robots een dansvoorstelling bedenken. Daardoor valt ook zijn job als choreograaf weg. Zo probeert Simple Machines de mens uit het creatieproces te filteren. En zo werpt het misschien wel een blik op de toekomst…  

Na afloop mag het publiek de robots zelf nieuwe woorden en bewegingen aanleren in de Installatie Arena, die deel uitmaakt van het decor van Simple Machines. 

Deze voorstelling is voor iedereen vanaf 7 jaar.

Wood

WOOD (try-out) | Robbert&Frank Frank&Robbert

Tijdens WOOD visualiseren Robbert&Frank Frank&Robbert verschillende netwerken: van het wortelstelsel van een boom tot het dradennetwerk van een paddenstoel of schimmel. De deelnemers krijgen een VR-bril op die tegelijk als blinddoek dient. Ze gaan op zoek naar elkaar en staan daarbij telkens voor de keuze: breiden ze hun netwerk uit of verbreken ze het net? 

WOOD is de derde voorstelling van een vijfluik over de elementen aarde, vuur, hout, water en metaal. WOOD maakt deel uit van het langetermijnproject Table Dialogues, een reeks van vijf interactieve voorstellingen. In 2021 ging EARTH in première. Daarin wekten twee mensen een kosmos tot leven. Ze legden verborgen waarheden bloot en kwamen ook meer over elkaar te weten. In 2024 bracht FIRE het publiek samen rond een symbolisch kampvuur. Daar gaven de deelnemers persoonlijke verhalen door van generatie op generatie. 

Alien Rescue

Alien Rescue | Jason Moore

Alien Rescue is het eerste verhaal van The Metamovie, een concept bedacht door Jason Moore. Zo’n Metamovie is in de eerste plaats een film, waarin de acteurs live acteren in een Metaverse.

De acteurs spelen elk op een andere fysieke locatie, maar ze komen samen in dezelfde virtuele 3D-ruimte. Ze kennen de grote verhaallijnen, maar toch is elke opname anders, want het publiek speelt een rol in het verhaal en kan bepaalde keuzes maken.

Live Action RolePlay (LARP)

De Grote Post wordt omgevormd tot decor voor wat het midden houdt tussen een levensechte game en een theatervoorstelling.

Very VR

Very VR (expo) | Joren Vandenbroucke

Stap binnen in de lokettenzaal van De Grote Post, zet een VR-bril op en begin aan een kunstzinnige, eindeloze ontdekkingsreis door de virtual reality.

Met Very VR bewijzen Lucas Dewulf en Joren Vandenbroucke dat er heel wat schuilgaat achter de grijze, ietwat saai uitziende VR-bril. Want zodra je die opzet, verdwijnt je zicht op de bestaande wereld. Die maakt plaats voor een oneindig creatief universum boordevol explosieve kleuren en tonnen verbeelding. De toegankelijke expo belicht verschillende artistieke toepassingen en laat je proeven van de extreem diverse VR-kunst. 

Onze partner(s)

Cultuurcentrum De Grote Post

De Grote Post is het cultuurhuis aan zee waar artiesten en publiek elkaar ontmoeten, makers en denkers elkaar inspireren.

www.degrotepost.be/

Cultuurconnect

Cultuurconnect gaat voor digitale innovatie in kunst en cultuur samen met lokale cultuurhuizen, overheden, technologiespelers en artistieke initiatieven. Cultuurconnect ondersteunt Vlaamse gemeenten bij de digitale uitdagingen van hun cultuurbeleid, met klemtoon op openbare bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra.

www.cultuurconnect.be
inspiratiesessie

locatie

De Grote Post

Hendrik Serruyslaan 18A

8400 Oostende

Routebeschrijving

organisatie

Sociaal Fonds Podiumkunsten

partners

Cultuurcentrum De Grote PostCultuurconnect


prijs € 0,00

inschrijven

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in