veiligheidspaspoort

Werken in de podiumkunsten- en eventsector is niet zonder risico. Om enkele basiscompetenties voor veilig werken te kunnen garanderen, lanceert het Sociaal Fonds Podiumkunsten, samen met partners in de sector en het onderwijs, het veiligheidspaspoort.

De drie stappen die je het veiligheidspaspoort opleveren zijn:

  1. de online cursus doornemen
  2. slagen voor het online (schriftelijk) examen 
  3. slagen voor het praktijkassessment

Het examen daagt je met 40 meerkeuzevragen uit om jouw kennis, vaardigheden en attitudes rond veilig werken aan te tonen. De ideale voorbereiding om te slagen zijn de 10 e-learning modules op het leerplatform. Deze tien korte online cursussen met illustratieve video's tonen je wat veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector in Europa betekent. De vragen op het examen zijn voor het grootste deel identiek aan die uit het leerplatform of herformuleringen hiervan. 

Je krijgt 1,5 uur de tijd online om het examen in te vullen en in te dienen. Op je beeldscherm krijg je meteen je score te zien, alsook welke antwoorden goed of fout waren. Je slaagt wanneer je een score van minstens 28/40 haalt. Behaal je deze, dan zie je het bewijs van slagen voortaan op je leerprofiel bij ‘Mijn vooruitgang’ staan. 

Niet geslaagd? Probeer het gewoon nog een keer.

Met het bewijs dat je geslaagd bent voor het online examen krijg je toegang tot de inschrijfmodule van het praktijkassessment. De praktijkassessments worden in Vlaanderen op verschillende locaties georganiseerd. Het Sociaal Fonds Podiumkunsten organiseert de praktische en financiële kant, samen met partners STEPP, Ritcs School of Arts en een groep werkgevers.

Aanvullende info

Het veiligheidspaspoort bouwt verder op ETTE, een cursus rond veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector. Sectorvertegenwoordigers uit verschillende Europese landen stelden hierin tien essentiële veiligheidscompetenties centraal. Het veiligheidspaspoort wordt erkend door elk van de landen die zich aansluiten bij de certificerende organisatie ETTEC. Zo ontstaat er een gedeelde standaard voor wat veilig werken in de podiumkunsten- en eventsector in Europa betekent. Op deze manier weet voortaan ook een Belgische werk- en opdrachtgever of zijn Zweedse technicus werkt volgens Europese veiligheidsstandaarden, en kan omgekeerd een Belgische podiumtechnicus vlotter aan de slag in andere Europese landen. 

Praktisch

Het leerplatform om het veiligheidspaspoort te behalen staat open voor alle geïnteresseerden via veiligheidspaspoort.be of safetypassport.eu. Het online leerplatform is gratis te gebruiken en ook beschikbaar in het Engels. Meer talen volgen later.

Het praktijkexamen zelf kost €395 euro incl. btw en de inschrijvingen lopen steeds via de website van het veiligheidspaspoort. Je kiest zelf je datum, tijdstip en locatie. Hier vind je ook alle info terug over hoe je je het best kan voorbereiden op het examen en uitleg over het verloop. Let op: de inschrijvingsmodule wordt slechts geopend wanneer je geslaagd bent voor het online examen

Het paspoort is geen verplichting om te werken in de sector, maar het kan op termijn wel gevraagd worden door werk- of opdrachtgevers.  

Heb je nog vragen? Bekijk het leerplatform op veiligheidspaspoort.be en de FAQ items via het hoofdmenu.

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in