initiatieven van Podiumkunsten

initiatieven van Podiumkunsten

Waar zet Podiumkunsten op in om de sector te ondersteunen? Hoe zetten we als sector samen in op een positieve werkbeleving van medewerkers?

maak gebruik van onze acties om je plan vorm te geven

Podiumkunsten heeft heel wat concrete initiatieven die inspelen op de verschillende aspecten die uit de bevraging van de werkbeleving naar voor komen. De bevraging levert bovendien input voor optimalisering van wat we bieden en een aantal denkpistes voor nieuwe acties. 

Een overzicht.

  • Een uitgebreid opleidingsaanbod waarop je individueel of als organisatie kan inschrijven. Enkele nieuwe opleidingen zijn specifiek afgestemd op de aandachtspunten uit de bevraging: rollen en mandaten, leidinggeven in een proces van verandering, moeilijke gesprekken voeren, eerste hulp bij psychische problemen en deep democracy/co-resolve. Daarnaast werd de basisopleiding preventie-adviseur nog beter afgestemd op de sector en is er ook alweer een opleiding vertrouwenspersoon gepland.
  • Naast het opleidingsaanbod is er de financiële ondersteuning in de vorm van het opleidingskrediet. Dit krediet kan ingezet worden voor onze eigen opleidingen én voor externe opleidingen. Het is ook toegankelijk voor flexwerkers.
  • Om nog meer opleidingsmogelijkheden te bieden en in te spelen op verschillende leerstijlen ontwikkelen we momenteel  een digitaal leerplatform voor de sector. Dit kan je verwachten in 2023. Meer info volgt.
  • We zijn gestart met een traject rond digitalisering. Hiermee willen we digitale projecten binnen verschillende functiedomeinen ondersteunen en zo bijdragen tot een efficiëntere arbeidsorganisatie. 
  • Binnen onze collegagroepen (HR-medewerkers, preventieadviseurs, digitale transformatie en productie) vinden collega’s in de sector elkaar om ervaringen uit te wisselen en expertise te delen. Tijdens de geplande overlegmomenten zullen we zeker ingaan op hoe verder te bouwen op de resultaten van de bevraging.
  • Met (e)quality in arts (voormalig sCan&Do) bieden we een ondersteuningsplatform op vlak van inclusie en duurzaamheid.
  • We ontwikkelden samen met oKo een toolbox respectvol omgaan met elkaar die je kan downloaden en gebruiken als handleiding om je beleid rond psycho-sociale aspecten vorm te geven. 
  • De aangepaste versie van het vlaggensysteem van Sensoa: een van de tools, uitgewerkt op maat van de sector, om grensoverschrijdend gedrag in je organisatie bespreekbaar te maken. Deze gesprekken kunnen input bieden voor het ontwikkelen van een visie en gedragscode rond grensoverschrijdend gedrag en respectvolle omgangsvormen in bredere zin. Dit najaar kunnen 10 organisaties beroep doen op 2 van onze (freelance) medewerkers om hiermee aan de slag te gaan binnen hun team. Nelle en Anneleen zetten hun schouders onder dit project.
  • We bieden met WeListen en WeSupport steun rond mentale gezondheid, dit zowel via individuele gesprekken bij onze luistergenoten als door terugbetaling van 8 sessies bij een psycholoog of psycho-therapeut. Deze financiële tegemoetkoming is er ook voor flexwerkers.   
  • Tot slot coachen we medewerkers rond loopbaanvragen binnen INTER.MEZZOOnze coaches bieden een klankbord aan mensen die hun vaardigheden beter/anders willen inzetten of aanscherpen, binnen of buiten hun organisatie.  
    We onderzoeken of we aanvullend ook individuele coaching op de werkvloer kunnen aanbieden op vraag van organisaties, om een medewerker te ondersteunen in de uitoefening van zijn job.
     

denkpistes voor nieuwe acties

Binnen Podiumkunsten én in dialoog met andere spelers onderzoeken we volgende pistes:

  • hoe kunnen we helpen bij het optimaliseren van de arbeidsorganisatie?

- door opleiding? uitwisseling van expertise?
- door het  informeren over of financieel ondersteunen van trajecten/experten binnen organisaties?
- door het aanbieden van bepaalde diensten op maat van de sector zodat organisaties die (betaalbaar) kunnen outsourcen?

  • hoe kunnen we in het bijzonder bijdragen aan het optimaal inzetten van artiesten binnen de sector?
  • hoe zetten we verder in op specifieke acties voor flexwerkers?
  • hoe kunnen de verschillende middenveldorganisaties hun aanbod beter op elkaar afstemmen en communiceren, ook naar flexwerkers?
  • ...

Heb je hierrond vragen, ideeën of suggesties? Deel ze met ons via christa@podiumkunsten.be

Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze projecten. 

 

Christa
Christa Criel
sectorconsulente
christa@podiumkunsten.be 

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in