illustratie over duurzaam digitaal

Duurzaam Digitaal: schrijf je nu in voor de werksessies

Pulse Transitienetwerk, Cultuurconnect en Sociaal Fonds Podiumkunsten slaan de handen in elkaar voor het project ‘Duurzaam Digitaal’. De ecologische en sociale impact van de digitalisering is voor veel cultuurhuizen nog onbekend. We organiseren verschillende activiteiten die jou helpen om jouw organisatie duurzaam digitaal te maken.

We starten met vier werksessies om de bestaande kennis te bundelen. Een expert geeft een korte inleiding over het thema en zet de uitdagingen scherp, daarna wissel je succesverhalen en knelpunten uit met de andere deelnemers in kleine groepen.

Je kan je inschrijven voor één of meerdere sessies, afhankelijk van jouw interesses. 

Volgende thema’s komen aan bod:

1. Duurzaam digitaal integreren in jouw organisatie: visie en impactplan - 16 april 2024

In deze sessie krijg je een inspirerend kader om een visie te ontwikkelen rond digitale duurzaamheid. Je maakt onder meer kennis met het begrip Twin Transition, waarbij de duurzame en digitale transitie elkaar versterken. Daarnaast leer je om met een impactplan keuzes te maken en jouw concrete acties rond digitale duurzaamheid aan je algemene duurzaamheidsstrategie te koppelen.

Experts

Ines-Vanlangendonck

Ines Vanlangendonck (Kamon)

Ines is technologie-experte, en behaalde een certificaat Sustainability Leadership van Cambridge University. Ze bedenkt digitale oplossingen voor duurzame diensten en bedrijfsprocessen. Ze is bestuurder van orkest Anima Eterna, was digitaal adviseur crisisbegeleiding voor Cultuurloket.be en deelt haar digitale kennis regelmatig met de culturele sector.

Laure Weckx

Laure Weckx (Statik)

Statik is een Leuvens digitaal bureau dat impactvolle initiatieven versterkt. Ze bedenken en bouwen digitale strategieën, producten en websites met een absolute focus op gebruiksgemak en duurzaamheid. Als B Corp geloven ze in business as a force for good, en de kracht van partnerschappen.

2. Praktische handvatten voor een duurzame digitale organisatie - 2 mei 2024

Digitale data, online verkeer en online samenwerken hebben een ecologische impact. Ook het gebruik van hardware, software of het opslaan van archieven en het ontwikkelen van een digitaal aanbod belasten onze planeet. Toch kan de culturele sector niet achterblijven in de digitale samenleving. In deze sessie krijg je praktische tips om duurzaam te werken met digitale middelen. 

Experts

Else Laura Rademaker

Else Laura Rademaker (DEN)

Else Laura werkt al meer dan 20 jaar bij DEN kennisinstituut cultuur & digitale transformatie in Den Haag. Als kennisbeheerder richt ze zich op kennisdeling over onderzoeken, trends en actuele ontwikkelingen in de culturele sector. Else Laura is gespecialiseerd in het thema ecologische duurzaamheid binnen de digitale transformatie van cultuur. De duurzame en digitale transformatie zijn twee veranderprocessen die met elkaar samenhangen; een ‘twin transition’.

Sara Michielsen

Sara Michielsen (ISIT-BE - Belgian Institute for Sustainable IT)

Sara is coördinator voor communicatie en administratie bij ISIT, een denk- en doetank met als doel om Belgische bedrijven, organisatie en individuen te helpen bij hun digitale transitie en tegelijkertijd de ecologische en sociale voetafdruk van hun IT-diensten en -gebruik te verkleinen.

3. Je online communicatie duurzaam maken - 28 mei 2024

De opbouw van jouw website, het versturen van nieuwsbrieven, contentontwikkeling en andere online communicatie kunnen in meer of mindere mate vervuilend zijn. Tijdens deze sessie leer je hoe je met een aantal eenvoudige ingrepen je ecologische voetafdruk kan verkleinen. In deze sessie behandelen we ook de ethische aspecten bij het gebruik van de grote BigTech communicatieplatformen (Instagram, Facebook, Youtube, ...).

Experts*

*later volgt meer

Tom Greenwood

Tom Greenwood (Wholegrain Digital)

Tom is medeoprichter van Wholegrain Digital en staat bekend om zijn schrijven en spreken over hoe het bedrijfsleven, design en webtechnologie een deel van de oplossing kunnen zijn voor milieuproblemen. Hij is auteur van het boek Sustainable Web Design, de green web nieuwsbrief Curiously Green en de nieuwsbrief Oxymoron over duurzaam ondernemen.

4. Sociale impact van digitaal - iedereen mee - 19 september 2024

Hoe bouw je mee aan digitale inclusie? In hoeverre houd je rekening met de noden van je publiek en personeel? Welke uitdagingen ondervindt jouw organisatie hierbij? En hoe kan je digitale middelen inzetten om zoveel mogelijk mensen te bereiken? In deze sessie komen de basisprincipes van e-inclusie aan bod.

Experts: worden later aangekondigd

Praktisch

De sessies vinden plaats in Brussel. Check hier de laatste praktische info.

Duur: 9u30 tot 12u30 (met aansluitend broodjeslunch)

Inschrijven voor één of meerdere sessies kan via deze link. Deelname is gratis.

Meer?

Houd onze communicatiekanalen goed in de gaten, je kan je later nog inschrijven voor een praktijksafari, webinar en een workshop. 

Steenstraat 29 / bus 10
1000 Brussel

+32-(0)2-201 30 03
sociaalfonds(a)podiumkunsten.be

e-news vacatures, opleidingen of sectornieuws:

schrijf je in